Jeej, mijn eerste echte Skéépe blog! Eerst maar eens de uitleg over het begin van de echte, Texelse schapenvacht van Skéépe.

Hoi, ik ben Sanne. Geboren en getogen op Texel en sinds kort super trots op de speciale vachten en medicinale producten die ik heb kunnen ontwikkelen en selecteren.

Het begon eigenlijk allemaal met de interesse voor mooie schapenvachten voor je interieur. Een schapenvacht staat altijd mooi maar al snel merkte ik verschil in kwaliteit. Doordat ik zelf van Texel kom, wist ik dat het schapenras de ‘Texelaar’ wereldberoemd was vanwege de kwaliteit van vlees en wol. Het gekke is dat ik, zelfs als Texelaar, altijd dacht dat de schapenvachten niet alleen van het Texelse ras waren maar ook echt van Texelse bodem kwamen. En dat bleek dus helemaal niet waar!

De ‘Texelaar’ is zo populair, dat deze wijdverspreid is en over de hele wereld door boeren wordt gehouden. Ondanks dat ik daar natuurlijk super trots op ben, vond ik het toch wat af doen aan de oorsprong van het product als schapenvacht en mijn verwachting was eigenlijk gewoon anders.

De wind, zon en zilte zeelucht heeft namelijk best wel wat invloed. Na een dagje strand is mijn haar en huid altijd warm en gebleekt door de zon en een duik in de zee geeft daar nog een extra stugger maar ook gezonder gevoel aan. Dat zilte klimaat heeft ook invloed op de wol van de schapen en zorgt  voor een dikkere en meer kroezige wolvezel. Eigenlijk dus een vacht die uniek is in zijn soort!

Oké, mooi verhaal maar waarom is Skéépe dan zo speciaal?

Na wat rondvragen op het eiland kwam ik er achter dat de schapen op Texel wel geslacht werden voor hun vlees maar dat de vachten helemaal niet werden gebruikt! En dat is, in een tijd van duurzaamheid en recyclen, natuurlijk best wel raar….

Zo ontstond dus mijn idee voor Skéépe; een prachtige vacht van de ‘Texelaar’, maar dan wél één van een schaap die vrij heeft geleefd en ook nog eens van de beste kwaliteit, door het unieke klimaat van het eiland! Dik, zilt en Texels!

Tot de volgende blog!

Sanne