Wat is nou eigenlijk een medicinale schapenvacht?

Al vele eeuwen worden schapenvachten gebruikt voor comfort en sfeer in de woning: de decoratieve eigenschappen spreken voor zich, en ook het aspect van warmte en weelde behoeft geen toelichting.

Medicinaal gelooid

Van wat recentere datum is de ontdekking, of het uitvinden, van speciale looiprocessen die medicinaal worden genoemd. Hierbij is sprake van een proces dat het wolvet (lanoline) in stand houdt, en van lanoline is redelijk overtuigend aangetoond dat het een helende en beschermende werking heeft voor de huid.

Een tweede kenmerk is dat het een chloorvrij looiproces is, waarbij de natuurlijke geur in lichte mate aanwezig blijft. Door het ontbreken van de blekende werking van chloor is medicinaal gelooide vacht eerder lichtgeel dan wit van kleur. In plaats hiervan heeft de vacht een antibacteriële werking en geeft ze geen irritatie, ook niet bij contact met de naakte huid.

Het helpt bijvoorbeeld bij kloven en doorliggen!

Een veelvoorkomend fenomeen bij mensen met een gevoelige, droge huid is het ontstaan van kloven in de huid van de voeten.

Om verlichting te bieden hebben velen een medicinaal gelooide lamsvacht op het voeteneind van hun bed, om daar 's nachts hun voeten op te leggen. Of nog beter; een onderdeken die geheel uit medicinale vacht bestaat. Het leuke is dat dit meer biedt dan alleen verlichting: in meerdere gevallen kon een arts vaststellen dat de kloven volledig waren genezen. Om onder andere deze reden is het dat we ook wel spreken van gezondheidsvachten. Ook onze hielbeschermers helpen bij deze klachten en kunnen zowel in als buiten het bed gedragen worden.

Bekijk hier al onze producten die gemaakt zijn van medicinale schapenvacht.

En dan de schapenvachten van Texel….

Al zijn schapen dan kuddedieren, het ene schaap is het andere niet. De schapen die op Texel leven,  lopen vrij in de wei en staan vaak bloot aan de Texelse wind. (Behalve soms, als ze bij harde wind schuilen achter een van de skéépeboetjes, de piramide-achtige schuurtjes met hun rechte gevel aan de oostzijde.) De wind zorgt ervoor dat de wolharen van deze schapen veerkrachtiger zijn en wat gekrulder dan die van soortgenoten die, onder meer beschutte omstandigheden, aan wal leven.

Je kunt voelen dat de vacht van een echt Texels schaap steviger is, en dat betaalt zich uit als deze vacht medicinaal gelooid is. Voor mensen met pijn-, gewrichts- of doorligklachten is het een ideale combinatie: een zachtheid die veilig is voor de huid met een veerkrachtige stevigheid.

Medicinale schapenvachten worden kort geschoren

Een goede medicinale vacht wordt, na het looiproces, kort afgeschoren tot een centimeter of drie. Dit maakt de steun die de vacht biedt nog groter dan een "gewone" Texelse schapenvacht. Mensen met ernstige decubitus kunnen dit bevestigen: zij ervaren de druk verlagende werking van de wol als een weldaad voor hun wonden.

Is een medicinale schapenvacht wasbaar?

Een echt Texelse medicinale schapenvacht is ook nog, zij het met mate, machine wasbaar. Zowel het wassen als het drogen dienen op een relatief lage temperatuur te gebeuren, bij voorkeur met een wolwasmiddel, om het gehalte aan lanoline in stand te houden. Daarnaast bestaat er ook een medicinale schapenvacht die zelfs op hoge temperatuur wasbaar is, voor extra hygiëne.